SZÁLL A KAKUKK FÉSZKÉRE- ORLAI PRODUKCIÓ


Nagy valószínűséggel az évad sikerdarabját mutatta be az Orlai produkciós iroda. A Száll a kakukk fészkére minden adottsággal rendelkezik ehhez: kultikus mű, korszakos film készült belőle, izgalmas dráma, a főhősök látványos jellemváltozására épül, remek színészi alakításokra ad módot. A történet pedig időtlen. Bár Ken Kesey regénye több mint fél évszázaddal ezelőtt született, a zsarnokok módszerei nem változtak: a szabályok, a rend betartásának örve alatt teremtenek embertelen körülményeket.

McMurphy (Szabó Kimmel Tamás alakítja) életigenlő, jókedélyű vagány, aki önszántából, a jobb elbánás reményében költözik be egy elmegyógyintézetbe, ahol azonban szembesülni kénytelen Ratched főnővér (Péterfy Bori játssza) kegyetlenkedéseivel és ennek következményeivel: az emberek megalázásával, a demokratikusnak nevezett terápiás beszélgetések romboló hatásával. McMurphy életkedvre deríti a zárt osztály fásult betegeit, még a kataton indián óriást, Bromdent is (Kocsis Pál játssza) öntudatára ébreszti. 

Eredetileg Ken Kesey a „rendszer”, a Szövetség által kizsákmányolt indiánokat, Bromdent, nem pedig McMurphy-t akarta volna a filmes változat központi figurájaként látni, de nem így történt, és ezért még pert is indított a filmkészítők ellen. A Csehországból emigrált Milos Forman 1975-ben készített filmjében a betegeket letargiájukból kiragadó, a zsarnoksággal szembeszegülő McMurphy szemszögéből láttatja az eseményeket, és ez a megoldás frenetikus sikert aratott, öt Oscar-díjat érdemelt ki.

 A Belvárosi színház Znamenák István rendezte darabja is ezen a nyomvonalon halad, McMurphy-nek a főnővérrel vívott küzdelmét kíséri végig. Az általa inspirált drámai helyzeteknek ad hangsúlyt, ezek közül is kiemelkedően annak a jelenetsornak, amelyben McMurphy az anyjától elszakadni képtelen, dadogó Billy-nek (Jéger Zsombor alakította) bulit szervez és nőt szerez, kiszakítva őt anyja hatása alól, de csak egy pillanatra. A főnővér ugyanis az „életre kelt” Billy-nek mézesmázos hangon újból anyját idézi fel, bűntudatot ébreszt benne és visszarántja skizofrén állapotába.

A hatalom módszereit leplezi le és ellene az emberi kiállást ábrázolja a Száll a kakukk fészkére. Kerítés választja el a színpadot, az elmegyógyintézet látogatói termét tőlünk, a közönségtől, a „teljesen agyamentektől”. Már csak ez alapján is asszociálhatunk arra, hogy akár ma is játszódhatna a történet. Erről a főszereplő, Szabó Kimmel Tamás egy interjújában úgy vélekedett, hogy a darabban nem akarták meglovagolni az aktualizálhatóságát, „csak azt játsszák, ami írva van.  A lényeget úgyis mindenki megérti, aki meg akarja érteni, és úgyis mindenkinek ugyanaz fog róla az eszébe jutni”- mondta.

                                                                                                                                                (Marton János)
------------------------------------------------------------
Írta: Dale Wassermann Ken Kesey regényéből
Fordította: Zöldi Gergely

Szereplők:

Szabó Kimmel Tamás
Kocsis Pál
Péterfy Bori
Makranczi Zalán
Nagy Dániel Viktor
Csémy Balázs
Formán Bálint
Keresztény Tamás 
Róbert Gábor
Mátyássy Bence
Jéger Zsombor / Dékány Barnabás
Grisnik Petra/Pálya Pompónia
Boros Anna
Ficzere Béla
Takács Zalán

Írta: Dale Wassermann Ken Kesey regényéből

Jelmez: Cselényi Nóra

Díszlet: Znamenák István / Szalai József

Plakát: Csáfordi László

Rendező: Znamenák István

Producer: Orlai Tibor


 

 
PREMIERPRESS