SZÍNHÁZI PREMIER: ÚJ SZÍNHÁZ- A SZÍV BŰNEI

Bár a címe erre utal, nem Arthur Miller vagy Tennessee Williams családi drámáinak borús hangulatát idézi fel Beth Henley Új Színházban műsorra tűzött színdarabja: A Szív Bűneiben kacagni lehet az asszonyverésen, egy férj lelövésén vagy a nagypapa haldoklásán.

Három nővér találkozik újra nagyapjuk házában, és idézi fel fekete humorral a múltat, kinek-kinek a szívfájdalmát. A találkozás örömét beárnyékolja, hogy Babe, a legfiatalabb testvér (Földes Eszter) lelőtte férjét, mert – mint mondja- „nem tetszett a pofája”. Hogy mit csinált Babe a lövés után? Limonádét ivott, sokat és citromosat, sőt haslövéses férjét is megkínálta az itallal. A férj csak bólogatott, amire Babe kólát ajánlott neki……Ilyen groteszk helyzetekből, jelenetekből építkezik Henley „nem egy tragédiája”- ahogyan a műfajról a színházi ismertetőben olvasható.

Beth Henley huszonévesen írta első komolyabb színművét, amely a véletlennek köszönhetően futott be sikeres pályát a tengerentúlon. Az írónő tudta nélkül egyik barátja nevezte be  1979-ben a darabot az amerikai színművek Louisville-i versenyére, ahol az - vélhetően az amerikai Dél embereinek megszokottól merőben eltérő ábrázolása miatt – elnyerte a zsűri tetszését és az első díjat. Ezután számos vidéki színház tűzte műsorára az 1979-80-as szezonban, majd New York következett: a darabot a Broadway egyik színházában több mint 500-szor adták elő.  A színdarab a dráma kategória Pulitzer- díját és a kritikusok legjobb színdarabnak járó díját is megszerezte 1981-ben. A műnek különben elkészült az Oscar-díjra jelölt filmes változata is, amelyben Diana Keaton, Jessica Lange, Sissy Spacek és Sam Shepard játszották a főszerepeket. A Bűnös szívek című filmet a magyar nézők is élvezhették.  

Ha ilyen sikerszériáról és előadásszámról nálunk álmodni sem lehet, az Új Színházbeli stílusos rendezés és a színészek kiváló jellemábrázolása biztos sikerre viszi a darabot. Mindhárom nővérnek megvan a maga szívfájdalma. amit Pálfi Kata (Lenny, az idősebb nővér), Pokorny Lia ( Meg, a középső testvér) és Földes Eszter (Babe, a legfiatalabb nővér) a darab groteszk stílusához illő túlzásokkal ábrázol. Az önbizalmát vesztett Lenny-nek egyetlen férfipartnere volt az életében, az énekesi álmokat dédelgető, túláradó Meg számlaolvasóvá vált, a kissé butuska, bolondos Babe-re pedig most a börtön vár, ahol „legalább megtanul majd szaxofonozni.”  A nővérek „tyúkagyú” unokatestvére szerepében Fodor Annamária, Meg hajdani, bugyuta udvarlója szerepében Almási Sándor, Babe korrupt ügyvédje szerepében pedig Száraz Dénes hozza látványosan a figurát.

Bármilyen szívfájdalmak is kínozzák a szereplőket, az egymás iránt érzett szeretet meghozza végül a katarzist a zárójelenetben. De nem ez a happy end tölti el jóérzéssel az előadás után a nézőt, hanem a színészek pazar alakítása és a darabnak a magyar nézőtől sem idegen fanyar humora.

(Marton János)

 

BETH HENLEY:

A SZÍV BŰNEI (CRIMES OF THE HEART)

 

Baráthy György nyersfordítása alapján a magyar szöveget írta Tasnádi István

 

LENNY MAGRATH,  a legidősebb nővér PÁLFI KATA

MEG MAGRATH,  a középső leánytestvér POKORNY LIA

BABE BOTRELLE, a legfiatalabb testvér FÖLDES ESZTER

CHICK BOYLE, a nővérek unokatestvére  FODOR ANNAMÁRIA

DOC PORTER, Meg hajdani udvarlója ALMÁSI SÁNDOR

BARNETTE LLOYD, Babe ügyvédje SZÁRAZ DÉNES

 

Díszlet, jelmez: VERECKEI RITA

Zene: SZEMENNYEI JÁNOS

Dramaturg: HÁRSING HILDA

Súgó: FARKAS ERZSÉBET

Ügyelő. KOLLÁR LAJOS

A rendező munkatársa: HAJDINÁK JUDIT

RENDEZŐ: BAGÓ BERTALAN

 

 
PREMIERPRESS