SZERETI ÖN BEETHOVENT? - JÁTÉKOS SOROZAT A MÜPÁ-BAN BEETHOVEN MŰVÉSZETÉRŐL

Ha valaki még nem ismeri eléggé Ludwig van Beethoven zenéjét, akkor a Művészetek Palotában folyó játékos sorozat révén komoly tudásra tehet szert, és meg is kedvelheti a zeneköltőt. Ha pedig már szereti Beethoven zenéjét, akkor élvezetet találhat a Keller András vezette Concerto Budapest zenekar játékában, legfőképpen pedig Batta Andrásnak, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola rektorának színes, szórakoztató, szellemes műsorvezetésében.

A zenetörténész Batta a négy részes sorozatban Beethoven egy-egy művészi  korszakának legszebb zeneművei köré építve ismerteti a művek zenei, történeti és irodalmi hátterét, a nagy zeneköltő családi, szerelmi életéből vett történetekkel, epizódokkal érzékelteti a kort, a művek születésének körülményeit.

 Mindezt sokféle eszközzel teszi: kivetíti például a hallgatóságnak Beethoven végrendeletét, amelyben a magányos zeneköltő az emberek szeretetéről vall, majd a Kreutzer szonáta utóéletéről, Tolsztoj azonos című regényének történetéről mesél. A III. Leonora nyitány felhangzása előtt Batta a " nagy ideálról", Brunsvik Terézről, és hugáról  Josefinről, Beethoven szerelméről beszél, festményekkel illusztrálva mondandóját. A Mondschein (Holdfény) szonáta lejátszása után pedig rejtvényekkel szórakoztatja a közönséget. Két zenei motívum közül melyik lehet Beethovené?; Milyen karakterű, lassú, szomorú vagy tüzes az elhangzott zenei dallam?- voltak a kérdések. A sorozat első műsorában Batta egy Beethoven tiszteletére rendezett képzeletbeli partiról tett fel kvíz-kérdéseket: tokai bort, rajnai vagy olasz bort rendelt-e a zeneköltő?; Ha jött egy látogató, milyen dallammal kopogott be az ajtón? - ez utóbbi kérdésre a válasz a híres ti-ti-ti-tá, vagyis a Sors-szimfónia dallama.

Akárcsak Leonard Berstein, e műfaj klasszikusa, Batta András is igyekszik a MÜPA és a Zeneakadémia közös sorozatával megfejteni a zene rejtélyét, adott esetben azt, hogy egyetlen hanggal, egy kis dallammal milyen különleges hatást tudott kiváltani a zeneköltő. Többször utalt arra a házigazda az Eroica szimfónia egy-egy részlete, különleges hangja kapcsán, hogy Mozart vagy Hayd ezt így biztosan nem írta volna meg, sőt sokáig még a Beethovent köbvető utódok sem.

A sorozat minden darabjánál módja van a  hallgatóságnak kiválasztani egy kedvelt zeneművet, amit a zenekar a következő alkalommal eljátszik: Az április 6-i, nagypénteki, a " szenvedés" témája köré felépített koncerten arra lehet szavazni, hogy a zenekar a Fisz-dur szonáta I. tételét vagy a A-dur csello-zongora szonátát játsza-e el az előzetes programon túl. Szavazni a szavazas@concertobudapest.hu címen lehet.

----------------------------------------------
A további zenés interaktív társasjátékok programja:

2012. április 6.
Coriolan nyitány
A-moll vonósnégyes
F-moll zongora szonáta, Apassionata
G-dur zongoraverseny
V. Sors-szimfónia
--------------------------
2012 május 5.
C-dur gondoka-zongora szonáta
C-moll zongoraszonáta
Részletek Vonósnégyesekből


 

 
PREMIERPRESS