TÖKÉLETLENEK - CENTRÁL SZÍNHÁZ


Nagyszerű színészek parádés alakítását élvezheti a közönség a Centrál színház újonnan bemutatott színdarabjában, David Lindsay-Abaire amerikai szerző Tökéletlenek című darabjában.

Ritka az olyan színdarab, amelyben kivétel nélkül minden szereplő valamilyen módon sérült, különleges egyéniség, tökéletlen. Pokorny Lia alakítja  az amnéziás Claire-t,  aki minden nap kiüresedett aggyal ébred, mindent újra kell tanulnia,hogy mi a neve és hogy ki a férje. Őt egy sánta, félig süket, beszédhibás figura – Rudolf Péter – ragadja el otthonából - és ezzel beindul a váratlan események hosszú sora, amely végül Claire megvilágosodásához, élete drámai fordulatainak megértéséhez vezet. És nem mellesleg két gyilkossággal is jár. 

 

Claire férjét Richardot, egy barátságos, kissé ideges figurát Schmied Zoltán alakítja, Claire fiát pedig, egy zavarodott lelkű, drogos fiatalembert Rada Bálint játssza. Egyedi megoldás a színdarabban, hogy a bonyolult helyzetet a legtisztábban a mama látja át, pedig ő csak hangfoszlányok kifejezésére képes, mivel agytrombózist szenvedett. Nagy-Kálózy Eszter alakítja a mamát. Vári-Kovács Péter nem kevésbé sérült alakot formál: ő egy skizofrén, félszeg figura, aki bábujába átlényegülve válik durva, szókimondó alakká. Emlékezetest alkot minden szereplő, köztük Botos Éva is, aki szintén kettős személyiség, érzékeny szerelmes, aki rendőrruhát öltve kemény és trágár beszédű nővé válik. 


David Lindsay- Abaire a nehéz élethelyzetek ábrázolásának mestere, akinek egy másik darabját, a Jó ember címűt, már három éve játszotta a Centrál színház. Az újabb egyfelvonásosa közel húsz évvel ezelőtti bemutatásakor nagy sikert aratott: a legjobb drámának járó Pulitzer díjat kapta meg 2007-ben, és bemutatását követő öt év alatt 200-szor adták elő az Egyesült Államokban.  Az egyik kritikusa Ionesco „igazi örökösének” nevezte a szerzőt, egy másik pedig azt emelte ki, hogy Lindsay-Abaire a „félrecsúszott élethelyzetek értő ábrázolója.”

Sérült embereket drámai helyzetekben mutat be a darab, ennek ellenére a nézők végig nevethetnek a komikus helyzeteken és a bemondásokon. Színesíti a „szomorú vígjátékot” az is, hogy a Centrál színház Kisszinpadán a három helyszín átrendezését rendre a szereplők maguk végzik; jazz zenére táncolva mozgatják a bútordarabokat.

Az egyfelvonásos darab nagyjából 1 óra 20 percig tart.

                                                (marton jános)

-----------------------------------------------------------------

SZEREPLŐK:

Pokornyi Lia
Rudolf Péter
Schmied Zoltán
Nagy-Kálózy Eszter
Botos Éva
Raba Bálnt
Vári-Kovács Péter

ALKOTÓK: 

Szerző | David-Lindsay Abaire
Fordította | Upor László

Díszlettervező | Bagossy Levente
Jelmeztervező | Kiss Julcsi
Szcenikus | Barkovics Zoltán
Súgó | Kántor Nóra
Ügyelő | Csoba Adrienn
Rendezőasszisztens | Kántor Nóra

Rendező | Szikszai Rémusz

Az előadások időpontja:

Bemutató: 2018.12.14. 
Továbbiak: december 15., 21., 22., január 7., 8., 13., 20., február 9.,14., 17.  

 
PREMIERPRESS