TAGADJ, TAGADJ....HATSZÍN TEÁTRUM

Egy jövőbeli olimpia győztese és edzője vallja: tisztán képtelenség győzelmet aratni, és a versenyek a pályán kívül zajlanak le. Hogy miként, azt a végsőkig tagadni kell az edzőknek és versenyzőknek…

Ugyan Johathan Maitland népszerű brit szerző darabja a jövőben játszódik, - ennek megfelelően már a génmanipuláció a teljesítmény fokozásának eszköze - , ám a doppingolást övező dilemmák napjaink velejárói. A vérdopping vagy a növekedési hormonok révén ma is sok profi sportoló növeli teljesítményét, és a kérdés csak az: tiltólistán van-e a szer és az kimutatható-e a szervezetben.  


"A versenyzők száguldanak, az ellenőrök pedig csak cammognak utánuk”- hangzik el a színdarabban, amely felveti ez erkölcsi kérdést: tisztességtelen-e az a sportoló, aki a „szabályokat betartva doppingol”, és így arat győzrelmet
 
A szerző, Jonathan Mailand alaposan ismeri a sportvilágot. Maga is focizott, golfozott, krikettezett, sőt krikettcsapatot is alapított Epson egyetembeli barátaiból. Érdekesség, hogy a szellemi sportokban is jeleskedett:  országosan elismert scrabble-ozó (szójáték kirakó), aki ebben a sportágban kétszer is az angol nemzeti bajnokság elődöntőjébe jutott.

Persze nem erről ismert elsősorban. A brit újságírás és a drámairodalom fenegyerekének tekintik őt. A kilencvenes években a BBC riportereként a golfozók konzervativizmusát, öltözködési rigolyáit gúnyolta ki egyebek között azzal, hogy szarvasaganccsal a fején jelent meg a pályán, majd első televíziós műsorában titkosan felvett filmjében szélhámosokat leplezett le. 

Első könyve az internetes boom-ról szólt „Hogyan szerezz egy milliót az internet révén (és mit tegyél, ha nem szerzel)- címmel. Hogyan éld túl az anyádat ? - címmel írt könyvet egy internátusban eltöltött szomorú iskolai éveiről. Színdarabjai rendre kasszasikert arattak, köztük a legutóbbi, a harmadik is, a Tagadj, tagadj, tagadj című, amely - a Daily Thelegraph megítélése szerint – „az olimpiai dopping izgalmas fausti megjelenítése”.

A Londonban nagy sikert aratott színdarabot az Orlai Produkció mutatja be nálunk. A darab szeptember 16-án és 17-én, majd október 10-én és 24-én látható, a Jókai utca 6 sz. alatti befogadó színházban, a HATSZÍN teátrumban.
                                                                                 
                                                          (marton jános)

--------------------------------------------------------------------------
SZEREPLŐK:

Lovas Rozi
Sztarenki Dóra
Ullmann Mónika
Nagy Dániel Viktor
Ficzere Béla

ALKOTÓK:
Fordította: Zöldi Gergely
Díszlet - Jelmeztervező: Ondraschek Péter
Plakát: Csáfordi László
Rendező munkatársa: Szakács Zsuzsa
Rendező: Szabó Máté
Producer: Orlai Tibor
 

 
PREMIERPRESS