THÁLIA: A FÉRFIAGY - RENDHAGYÓ SAJTÓÉRTEKEZLET


 Az Egyesült Államok több színpadán is a legjobb egyszemélyes darab címet elnyert művet, Robert Dubac A Férfiagy c. darabját tűzi műsorára a Thália színház, és tartja október 12-én a bemutatót. A darab véget nem érő nevetéssel kísért elgondolkodtató stand up comedy, amelyben Csányi Sándor (Sanyi) 5-6 féle tipikus férfi alakban tűnik fel, lényegül át szinte átmenet nélkül az egyikből a másikba. Erre az átalakulásra, a gondolkodásra arról, hogy „Mit is akarhat a nő?” az készteti, hogy két héttel ezelőtt elhagyta a menyasszonya, és pontosan két hét gondolkodási időt kapott arra, hogy megfejtse az örök rejtélyt: felismerje a nő vágyait, elvárásait. 

A darab rendezője Szirtes Tamás úgy fogalmazott, hogy a nemek harcának örök témáját modern színpadi feldolgozásban, a klasszikus és a stand up comedy előadásmódja ötvözetével vitték színpadra.
Sanyi menyasszonya telefonhívására várva, hiúságában sértve elkeseredetten összegzi tépelődéseinek eredményét, és idézi fel a nőkkel kapcsolatos emlékeit és tapasztalatait. Eközben a gondolkodását formáló más férfiak alteregóit is magára ölti, ők tanácsaikkal és történeteikkel inkább összezavarják őt, semmint segítik abban, hogy az említett nagy kérdésre megtalálja a választ. Csányi Sándor és Szirtes Tamás nem árulták el a végkifejletet, de azért egy rendhagyó sajtótájékoztató erejéig beavatták a sajtót a darab által feszegetett, mindenkit érdeklő kérdésekbe, a férfi és a nő kutya-macska viszonyának témájába. 
Jakupcsek Gabriella, Soma, Karafiáth Orsolya, Schell Judit és Gubás Gabi voltak a sajtótájékoztató meghívottjai, ők vallottak őszintén arról, (vagy szerepjátszottak), hogy nekik mire is van szükségük. Karafiáth Orsolya nem kertelt, mint mondta, neki csak a szex miatt fontos a férfi, Jakupcsek Gabriella pedig a férfiak humorát és az illatát tartotta kiemelendőnek, Soma viszont a férfi és a női sztereotípiák visszaszorulásáról, a „női minőségek” térnyeréséről beszélt, példaként említve, hogy „férfi is lehet gondoskodó”. 
„A nők sokszor nem tudják, mit akarnak, de azt elérik”- adomázott Szirtes Tamás, a hölgyek viszont megjegyezték, hogy a férfiakat nehéz rávenni a dolgok átbeszélésére vagy arra, hogy mondják ki: szeretlek. „ Valamikor a vadászatból hazatért férfi leült a tűz mellé és azt nézegette, most viszont a tévé elé ül meccset nézni és a nő kérdéseire rövid ühüm-mel válaszol”. Jakupcsek megjegyezte, hogy a férfinak csak az fontos, hogy a nő jól nézzen ki. Erre Csányi azzal replikázott, hogy ez a szerep a nőktől sem idegen, hiszen „ki hallott egy nőt megkérdezni párjától: ’Elég okosnak látszom ebben a ruhában? ’”
Vicces, humoros a darab is, amit a Thália színház egyaránt ajánl a hímsoviniszta férfiaknak, másrészt valamennyi hímsoviniszta férfi környezetében élő nőnek; vagyis mindenkinek. És persze azoknak is, akik – tévesen – úgy gondolják, hogy nem tartoznak a fenti kategóriák egyikébe sem, viszont szeretnének eltölteni egy felhőtlen és szórakoztató színházi estét abban a reményben, hogy végre bepillantást nyerhetnek a Férfiagy és a női lélek rejtelmeibe.

http://www.thalia.hu
 

 
PREMIERPRESS