THÁLIA SZÍNHÁZ : OSCAR WILDE - PREMIERAJÁNDÉK


A közönség imád a színházi kulisszák mögé nézni, követni a próbákat, nevetni a színészek bakijain, vitáin, viccein, a  rendező beavatkozásain. A Thália színházban  Oscar Wilde híres színdarabjából, a Lady Windermere legyezője című darabból átírt, átrendezett bohózat biztos sikert arat majd, hiszen Wilde frappáns gondolatai mellett a színházi próbák kacagtató jeleneteibe avatja be a nézőket. 


Csányi Sándor, akinek a Premierajándék az első rendezése, egy interjújában elmondta, hogy ő és a társulat  olyan darabot akart létrehozni, amely megidézi a főiskolás éveket és visszahozza azt, amit igazán szeretünk a színházban, vagyis a próbafolyamat izgalmait. 

 Oscar Wilde első nagy színpadi sikere, az 1892-ben bemutatott Lady Windermere legyezője ehhez kiváló alapot nyújt, hiszen olyan érdekes figurák szerepelnek ebben, mint egy korábban bűnt elkövetett nő (Schell Judit alakítja Mrs Erlynne-t), a környezet elvárásaival hirtelen szakítani akaró fiatal Lady Windermere (ebben a szerepben Tóth Eszter), vagy a naiv és ostoba Lord Augustus (Tamási Zoltán), meg a korabeli arisztokrácia többi, kifigurázott alakja. 

Oscar Wilde darabjait rendre teletűzdelte örökbecsű, vicces mondásokkal - ebben a darabban is ezt teszi. - Az élet sokkal fontosabb annál, hogy komolyan vegyük – vallja például a könnyelmű csábító, Lord Darlington, aki rá akarja bírni Lady Windemere-t, hogy hagyja ott a férjét. Másutt, Mrs Erlynne, aki nem akarja felfedni Lady Windermere előtt az igazságot, hogy ő a lány anyja, megjegyzi: - Miért romboljam le az illúzióit, amikor az enyémekhez is nehéz ragaszkodnom –. 
 
És elhangzik a  darabban Wilde egyik gyakran idézett aranyköpése is: „Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem”. Így volt ezzel Csányi Sándor és Hamvai Kornél is, a darab fordítója, a Thália irodalmi vezetője. Nem tudtak ellenállni a kísértésnek, hogy egy több mint száz évvel ezelőtt született, viktoriánus kori darabból kacagtató vígjátékot faragjanak.

                                               (marton jános)

Szereplők: 

Lady Windermere: Tóth Eszter
Lord Windermere: Bán Bálint
Mrs Erlynne: Schell Judit
Lord Darlington: Mózes András
Berwick hercegnő: Szabó Erika
Lord Augustus: Tamási Zoltán
Mr Dumby: Vida Péter
Lady Plymdale: Fodor Annamária
Parker, komornyik: Domokos László m.v.

Alkotók:

Díszlettervező: Bagossy Levente
Jelmeztervező: Velich Rita
Rendezőasszisztens: Magócs Niki
Súgó: Andrási Kata
Dramaturg: Varga Zsófia
Fordította: Hamvai Kornél
Rendező: Csányi Sándor


 

 
PREMIERPRESS