THÁLIA SZÍNHÁZ - B. TÖRÖK FRUZSINA : RATKÓ-LÁNYOK


B. Török Fruzsina dramaturg, drámaíró saját nagyanyja eddig titokban tartott életét idézi fel a Ratkó-lányok című drámában, amelyet magának B. Török Fruzsinának a rendezésében mutat be a Thália színház. Lénárd Juditról, az ismert színész és a hatvanas évek még kedveltebb TV-bemondónőjének tragikus életútjáról lebben fel a fátyol akkor, amikor már „minden mindegy”.

 

Lénárd Judit élete 1970 június 2-án tragikus körülmények között ért véget. „Rossz korban, egy rossz emberrel” – a Ratkó korszak egyik vezető káderével - hozta össze a sors 1946-ban, amikor tiltott volt az abortusz. Lénárd Judit nem akart családot, az abortusz-bizottság előtt „a megerőszakolt kislány szerepét” adta elő, de hiábavaló volt ez az alakítása.  Megszülte a gyereket, de mivel mindent a színházi sikerének rendelt alá, nem vállalta Katát, a nagyapjára bízta a csecsemőt, aki fiatal életének nagy részét magára hagyottan, intézetekben töltötte…

A dráma megidézi a nagymama szellemét és szembesíti döntései következményeivel, a nemzedékeken átívelő teherrel. Azzal, hogy a magára hagyott gyerek élete is kisiklott, soha nem volt képes kiegyensúlyozott életet folytatni. 

A Ratkó-lányok című dráma az Örkény István drámaírói ösztöndíj keretein belül születhetett meg.
 
A kétszereplős darab április 28-án és 29-én látható a Thália színház Arizona stúdiójában, majd azt októbertől, az új szezonban várhatóan ismét műsorra tűzik. 

                                                  (marton jános)
------------------------------------------------------------------ 

SZEREPLŐK:

Judit: Gubás Gabi
Nő: Botos Éva

RENDEZŐ: B. Török Fruzsina
 

 
PREMIERPRESS