TRAFÓ - MEGFIGYELŐK


- Mi megvédünk titeket, ha önként szolgáltattok információkat – ez volt az egyik kulcsmondata az ügynököket beszervező állambiztonsági tisztnek. A „könnyű célpontok” egyikének számítottak a homoszexuálisok. A Trafó a hatvanas évek egyik ilyen beszervezési esetét göngyölíti fel új bemutatójában.

Akkoriban a másság szégyellnivaló, titkokban tartandó dolognak számított. Az állambiztonsági szolgálat a titkok kiszivárogtatásával zsarolta az érintetteket, azokat „akik hosszú sétákat tettek a Népligetben, hogy után egy férfi WC-be vagy zuhanyozóba térjenek be.”


A Trafó Kortárs Művészetek Háza izgalmas – Kelemen Kristóf által írt és rendezett – darabjában az ügynöki beszervezések szövevényes lépésein vezeti végig a nézőt egy angliai diák leleplezésének esetét feltárva. Olyannyira szövevényes ez a folyamat – amely többek között kiterjed egy Puma fedőnevű Barbie-lány beszervezésétől, a homoszexuális ügynök menyasszonyának zsarolásáig -, hogy a lényeg, maga az információ teljesen érdektelenné válik.

 ”Teljesen mindegy mi az igazság”- hangzik el a biztonsági szolgálat hadnagyának szájából, és valóban, a néző ráérezhet arra: önjáróvá vált ez a beteges besúgási rendszer, amely az angol diák szavaival élve arra épített, hogy a „magyarok született leselkedők.” Emberi kapcsolatok tönkretételét okozza persze mindez…


Érdekes a Megfigyelők című darab Trafó - stílusú megjelenítése. Egy-egy titkos kávéházi találkozóról készült felvétel kivetítése, a korszakot érzékeltető dalbetétek és TV-műsorok részleteinek bemutatása oldják a nehéz témát.

Egy a jövőbe vetett pillantással zárul a dráma: az információs korszakban nincs már szükség aktagyártásra. „ Mikor kezdjük újra?” - teszi fel a kérdést a biztonsági szolgálat embere és a szereplők együtt a „Mocskos idők”- kezdetű dallal adják ehhez aláfestést. 

                                                 (marton jános)

-----------------------------------------------------------------

SZEREPLŐK:

Somogyi Sándor („Rómeó” fn. ügynök): Baki Dániel
Michael Besenczy: Rétfalvi Tamás
Sárközi Judit: Józsa Bettina
Rózsa Erzsi („Puma” fn. ügynök)/Pataki elvtársnő: Réti Iringó
Horváth hadnagy: Jankovics Péter
 
ALKOTÓK

Dramaturg: Turai Tamás
Látvány: Schnábel Zita
Látvány asszisztens: Bartos Letícia
Zene: Márton Péter (Prell)
Videó: Virág Balázs
Archív felvételek: Barna Orsolya
Technikai vezető: Lengyel Ákos
Rendezőasszisztens: Totobé Anita
Szervezés: Kiss Réka Judit
Produkciós vezető: Böröcz Judit
Rendező, író: Kelemen Kristóf

A november 25-i bemutató után a további előadások időpontja:

2018. december 9. 20:00
2019. január 17. 20:00
2019. január 18. 18:00

Az előadás egy felvonásos, nagyjából 100 percig tart.
 

 
PREMIERPRESS