TURAY IDA SZÍNHÁZ - CABARET


Remek ötlet a Turay Ida színház alkotóitól, hogy műsorra tűzik a józsefvárosi színházban a musical műfaj klasszikus darabját, az erősen náciellenes Caberet-et. A hetvenes évek eleje óta több olyan nemzedék nőtt fel, akiknek tagjai esetleg nem látták a nyolc Oscart bezsebelt Kabaré-filmváltozatot, vagy csak egy-egy Liza Minelli vagy Joel Gray sláger jut róla az eszükbe. John Kander és Fred Ebb musicalje a fasizálódó Weimari köztársaság végnapjaiban, az 1930-as években játszódik a Kit Kat bárban, ahol szexis lányok kínálják olcsón az élvezeteket. Ide érkezik a tengerentúlról Cliff, a kezdő író, mert úgy tudja, hogy „valami történni fog Berlinben”.  Beleszeret a bár énekesnőjébe, Sally-be, akivel elhatározzák, hogy közös életet kezdenek és egybeköltöznek Schneider kisasszony panziójában. A horogkeresztesek megjelenése azonban keresztezi a jövőjüket, de sorsdöntő választás elé állítja Schneider kisasszonyt is, aki az életét a zsidó Schulz úr oldalán képzelte el.

Miközben súlyos erkölcsi kérdéseket feszeget ez a musical, remek, örökbecsű dalbetétek hangzanak el, és bártáncosok vérbő tánca idézi fel a kort. Ugyan a színpadi díszlet szegényesnek tűnik - már csak a térbeli korlátok miatt is, hiszen a bárt, a panziót egyetlen térbe kellett az alkotóknak besűrítenie- , a dalok és a táncok mindent feledtetnek a nézővel. 

Még azoknak – köztük e sorok írójának - sem lehet hiányérzete, akiknek a Bob Fosse rendezte film dalai (a Willkommen vagy a Money song és a többi) az eredeti előadásban ötlenek fel. Ragyogó ugyanis Sally szerepében Kisfaludy Zsófia, a konferansziét alakító Cservenák Vilmos, a Cliffet megszemélyesítő Barsi Márton. Megható, ahogyan Hüvösvölgyi Ildikó és Mikó István (Schneider kisasszony, illetve Schulz úr szerepében) szembesülnek egy borzalmas korral, a „holnappal, amely már nem az övék”.

A musicalt októberben a 6-i bemutató után, 20-án, 21-én, és 27-én, majd novemberben 11-én és 23-án láthatja a közönség.
                                                    
                                                    (marton jános)

----------------------------------------------------------------- 
SZEREPLŐK:

Kisfaludy Zsófia – Sally Bowles
Cservenák Vilmos – Konferanszié
Barsi Márton – Clifford Bradshaw
Pásztor Máté – Ernst Ludwig
Hűvösvölgyi Ildikó – Schneider kisasszony
Mikó István – Schultz úr
Détár Enikő – Kost kisasszony

További szereplők:

Bodor Szabina, Kereki Anna, Lovas Emília,
Merk László, Tóth Alex, Valázsik Péter, Vass János Pál

AlKOTÓK:

Díszlet: DARVASI ILONA
Jelmez: VESZTERGOMBI ANIKÓ
Koreográfus: BORBÉLY KRISZTINA
Rendezőasszisztens: VASS JÁNOS PÁL
Rendező: KOLTAY GÁBOR
 

 
PREMIERPRESS