VAJDAHUNYADVÁRI ZENEI FESZTIVÁL- 2015


Újdonságok a fesztivál idei programjábanAz idei 25. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál gerincét a korábban is sikert arató zenekarok és szólisták fellépése, a klasszikus zenét bemutató koncertek adják, emellett azonban több újdonsággal is szolgálunk - közölte Bálint Gábor, a koncertsorozatot rendező Musica Hermina Alapítvány vezetője. - A városligeti fejlesztési program egyelőre nem érinti a vajdahunyadvári fesztivált, de tekintettel a liget építési terveiben szereplő Zeneházra és Szabadtéri színházra, a távolabbi jövőben várhatóan egyeztetni fogjuk majd a műsorokat – hangsúlyozta.

A romantikus vajdahunyadvári környezet évente több ezer embert vonz a koncertekre, köztük – mint Bálint Gábor elmondta – egyre több a hazai fesztivállátogató, szemben a külföldi turistákkal. „A hazai zeneszerető közönség anyagi lehetőségeire tekintettel az idén sem változnak az évek óta azonos szinten lévő jegyárak” - jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy a Musica Hermina Alapítvány nem profitorientált vállalkozás, elsődleges szempontjának tekinti azt, hogy a fesztivált évről-évre megrendezhesse, és hogy minél több emberhez juttathasson el értékes zenét.  A fesztivál korábban minden évben élvezte a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) szerény összegű támogatását, idén azonban nem részesül állami segítségben. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum viszont ebben az évben is infrastrukturális szolgáltatásokkal támogatja a rendezvényt - mondta.

 Ami az újdonságokat illeti,  az idei fesztiválon, július 13-án első ízben lép majd fel itt egy virtuóz duó, Orosz Zoltán harmonika- és Horváth Kornél  ütőhangszeres művész. Kuriózumnak számít Szirtes Edina Mókus koncertje is, a hegedűművész július 20-i fellépésekor életművét összegzi egyedi hangzású zenekarával. Különleges zenei csemegének ígérkezik a Mendelssohn Kamarazenekar fellépése: július 23-i koncertjükön előbb Csajkovszkij Vonósszerenádját adják elő, majd a Swing a la Django zenekar vérbő latin melódiáinak szolgáltatnak zenei hátteret.

A fesztivál július 2-án a Budapest Klezmer Band – és Tompos Kátya – fellépésével kezdődik, majd a koncerteket hétfőnként és csütörtökönként rendezik öt héten keresztül. A szerzői estek sorában július 6-án romantikus zenét (Dvorák és Brahms műveket) élvezhet a közönség a Szent István Zenekar előadásában, július 9-én a MÁV Szimfonikus Zenekar Csajkovszkij estet tart Jandó Jenő zongoraművész közreműködésével, július 16-án a Magyar Virtuózok Kamarazenekar Szenthelyi Miklós hegedűművész fellépésével Vivaldi és Bach műveit szólaltatja meg egy barokk est keretein belül. Július 27-én a Budapesti Vonósok Mozart estet rendeznek Szentpéteri Gabriella zongoraművész közreműködésével.
 
A fesztiválon július 30-án lép fel az igazi hungarikumnak számító 100 tagú cigányzenekar, majd a koncertsorozatot az egyre népszerűbbé váló Budapest Bár nosztalgia zenékből álló műsora zárja. Az énekesek: Németh Juci, Rutkai Bori, Frenk, Keleti András és Kollár-Klemencz László.

A zenei fesztivál részletes programja a http://www.vajdahunyad.hu oldalon tekinthető meg.

További információ: Musica Hermina Alapítvány, Bálint Gábor, Tel: 363-4201; 06-30-954486606-30-9544866; info@vajdahunyad.hu ; Marton János 06-20-312312406-20-3123124

 

 
PREMIERPRESS