VAJDAHUNYADVÁRI ZENEI FESZTIVÁL - 2011


A zenei műfajok változatossága, a sokszínűség jellemzi az idén 22. alkalommal megrendezendő Vajdahunyadvári Zenei Fesztivál programját. „A nehezedő körülmények arra ösztönöznek bennünket, hogy keressük az újdonságokat, új rétegeket hódítsunk meg az igényes zenének, ezért is illesztettük be a 9 hangversenyből álló programunkba a ’ korszerűsített barokk’ zenét játszó Fugato együttes műsorát, amellyel az új zenei hangzásokra fogékony közönséget célozzuk meg”- emelte ki az idei program egyik újdonságát Bálint Gábor, a koncertsorozatot rendező Musica Hermina Alapítvány vezetője.

 

A fesztivál július 12-én kezdődik, és a koncerteket hétfőnként és csütörtökönként tartják öt héten át. „A tavalyi, többnyire teltházas előadásokhoz hasonlóan sikerre számítunk az idén is, márcsak azért is, mert a jegyárak a nyolcadik éve változatlanok, az idei ÁFA- emelést sem terheltük rá a látogatókra” – mondta el Bálint. 

 

Kifejtette, hogy ugyan kerületi, fővárosi vagy állami támogatást az idén sem kapott a rendezvénysorozat, nagy jelentősége van annak, hogy a fővárossal és a Mezőgazdasági Múzeummal is 2014-ig szóló megállapodást sikerült kötni. „ A főváros is értékesnek tartja ezt a zenei fesztivált, több évre biztosítja annak helyszínét, és ez némi stabilitást ad a rendezvényünknek. Szakmailag is fontos ez, mivel évekre előre lehet tervezni a fesztivál programját” – hangsúlyozta Bálint. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum sem emelte infrastrukturális szolgáltatásainak díjait, ezzel is támogatja a rendezvénysorozatot. „A ligeti koncerteket két évtized alatt több mint 200 ezer ember látogatta, nagyjából fele-fele arányban külföldiek és hazaiak, a sorozat tehát jelentős kulturális eseménnyé vált”- mondta.

 

A nyitókoncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar adja július 12-én Beethoven-esttel, Szabadi Vilmos hegedűművész közreműködésével. További klasszikus zenei koncertek hangzanak fel a Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Jandó Jenő zongoraművész közreműködésével július 16-án Beethoven és Brahms- esten, majd július 19-én a Budapesti Vonósok Mozart- estjén, amelyen Szentpéteri Gabriella lesz a szólista. Visszatérő fesztivál résztvevő a Budapest Klezmer Band július 23-i koncertjével és a Budapest Bar július 30-i fellépésével. Ez utóbbi együttes már tavaly is forró hangulatot teremtett a ligeti tavi környezetben régi film-és világslágerek előadásával. A Fugato Orchestra „Ha ezt Bach hallaná…”- címet adott július 26-i koncertjének. A hangulatos helyszínhez illő programmal, látványos operett showműsorral lép fel a HungarOperett zenekara és tánckara augusztus 2-án. „Az operett, a revű a törzsközönség jelzése alapján került a fesztivál programjába” - említette meg Bálint Gábor.  Végül a Magyar Virtuózok Kamarazenekara Szenthelyi Miklós hegedűművész fellépésével Vivaldi- estet ad augusztus 6-án, majd augusztus 9-én kedvelt hungarikumnak számító műsorral, a 100 tagú cigányzenekar koncertjével fejeződik be a ligeti koncertsorozat.

 

A zenei fesztivál részletes programja a http://www.vajdahunyad.hu oldalon megtekinthető.

 

 
PREMIERPRESS