VAJDAHUNYADVÁRI ZENEI FESZTIVÁL - 2013


Latin világslágerek a Ligetben

Az idén 23. alkalommal megrendezendő Vajdahunyadvári Zenei Fesztivál újdonsága a Mendelssohn Kamarazenekar latin világslágerekből álló összeállítása lesz – emelte ki a programból Bálint Gábor, a koncertsorozatot rendező Musica Hermina Alapítvány vezetője. Elmondta, hogy a fesztivál követi a hagyományokat, amennyiben az elmúlt években sikerrel szereplő zenekarok lépnek fel az idén is, a műsorokat azonban a műfajok változatossága és a sokszínűség jellemzi.

A 8 koncertből álló fesztivál július 11-én kezdődik, majd a hangversenyeket hétfőnként és csütörtökönként tartják öt héten át. „Anyagi megfontolásokból az idén eggyel kevesebb koncertet rendezünk, kerületi, fővárosi vagy állami támogatás híján ugyanis kizárólag a jegybevételekből kell a fesztivált fenntartanunk” – indokolja a koncertrendező, hogy miért kényszerült az alapítvány nyolc év óta az idén először a jegyárak mintegy 10 százalékos emelésére. - Mindennek ellenére a főváros 2014-ig megállapodás keretében biztosítja a fesztivál helyszínét, és fontos a Magyar Mezőgazdasági Múzeummal fenntartott együttműködés is, a múzeum ugyanis infrastrukturális szolgáltatásokkal támogatja a rendezvényünket - teszi hozzá.

Bálint Gábor teltházas előadásokra számít az idén is, annak ellenére, hogy a külföldi zenekedvelő látogatók aránya várhatóan stagnál, az idegenforgalom függvényében változhat. „Sajnos a vajdahunyadvári helyszín különlegessége és az előadások kimagasló színvonala ellenére mi, de a főváros többi szabadtéri koncerthelyszíne sem tudott vonzó európai kulturális centrummá felfejlődni. Tőlünk a zeneszeretők közül sokan utaznak Salzburgba vagy Bayreuth-ba, az ellentétes irányú mozgás azonban még nem vált megszokottá”. – Budapesten nyáron a klasszikus zene kedvelői kevés helyszínen élvezhetnek szabadtéri koncerteket, pedig az érdeklődés nagy, amit a jegyelővételek mértéke is mutat. A klasszikus zenének otthont adó helyszínek egyike a városligeti Vajdahunyadvár, ahová az idén is várhatóan mintegy 8 ezer vendég látogat el- jegyzi meg.

A koncertsorozat döntő részben szerzői estekből áll össze, így a nyitókoncertet a Szent István Király Szimfonikus Zenekar adja július 11-én Csajkovszkij-esttel, Szabadi Vilmos hegedűművész közreműködésével. További klasszikus zenei művek hangzanak fel július 22-én a Haydn és Mozart- esten: ez alkalommal Várdai István, a fiatal csellista nemzedék egyik tehetséges képviselője Haydn mindkét csellóversenyét előadja a Budapesti Vonósok zenekarának közreműködésével. A július 15-i latin- esten Tátrai Tibor és Szűts Antal Gábor kiváló gitárművészek dél-amerikai és spanyol slágerek átirataival lépnek fel, és elhangzik Piazzolla Négy évszak Buenos Aires-ben c. műve is a Mendelssohn Kamarazenekar előadásában. A vajdahunyadvári környezet hangulatához talán a barokk zene illik a leginkább: augusztus 5-én a Magyar Virtuózok Kamarazenekara Szenthelyi Miklós hegedűművész vezetésével Bach és Vivaldi műveket szólaltat meg. A fesztivál visszatérő vendége a Budapest Klezmer Band, amelynek július 18-i koncertjén ritka alkalomként Falusi Mariann is fellép.  Július 28-án a közkedvelt Budapest Bár előadásában régi film-és világslágerek hangzanak fel, augusztus 1-jén pedig Kálmán Imre operettjeiből adnak elő részleteket a Hungaroperett szólistái és Bangó Margit, a sztárvendég. Végül augusztus 8-án a 100 tagú cigányzenekar hungarikumnak számító hatásos műsorával fejeződik be az idei ligeti koncertsorozat.

A zenei fesztivál részletes programja a http://www.vajdahunyad.hu oldalon megtekinthető.

További információ: Musica Hermina Alapítvány; Tel: 363-4201; 06-30-9544866
 

 
PREMIERPRESS