VAJDAHUNYADVÁRI ZENEI FESZTIVÁL - 2014


Zeneirodalom gyöngyszemei a Ligetben

Az idén 24. alkalommal megrendezendő Vajdahunyadvári Zenei Fesztiválon teljesen új programmal jelentkeznek az évek óta sikerrel fellépő együttesek - emelte ki az idei fesztiválról Bálint Gábor, a koncertsorozatot rendező Musica Hermina Alapítvány vezetője. Elmondta, hogy a műfajok változatossága és a sokszínűség jellemzi a kilenc koncertből álló sorozatot. 

A fesztivál július 10-én kezdődik, majd a hangversenyeket hétfőnként és csütörtökönként tartják öt héten át. „Az árak tavaly óta nem változtak, mivel figyelembe vettük az emberek teherbíró-képességét, és azt is, hogy az értékes zene minél több emberhez jusson el”- hangsúlyozta. A fesztivált támogatásra érdemesnek tartotta a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, akárcsak a korábbi években, az idén is infrastrukturális szolgáltatásokkal segíti a rendezvényt - mondta. A ligeti fesztivál jövőjéről szólva Bálint Gábor kifejtette, hogy ez „a sikeres rendezvénysorozat meg fogja találni a helyét a városligeti fejlesztési program keretében, és értékes kiegészítője lesz a múzeumi negyed kulturális kínálatának.  A fesztivált különben közvetlenül nem érintik a múzeumi negyed építkezései, tehát jövőre is lesznek hangversenyek.” – közölte. 

A koncertsorozat döntő részben szerzői estekből áll össze, a nyitókoncert Beethoven estjén a világhírre szert tett szólista, Baráti Kristóf hegedűművész lép fel a MÁV Szimfonikus Zenekarral. Július 14-én Mozart egyik legszebb hegedűversenyét is élvezheti a közönség Szabadi Vilmos és a Szent István Király Szimfonikus Zenekar előadásában. Zséda ad akusztikus koncertet július 17-én, vonósnégyes kísérettel hangzanak fel a dalai, majd július 21-én a rendszeres vajdahunyadvári fellépő, a Budapest Bár énekesei lépnek fel, a régi kuplékból, táncdalokból álló műsorukat legújabb lemezük anyagával egészítik ki. 
A Mendelssohn Kamarazenekar évek óta kísérletezik a klasszikus zene más műfajokkal való „háziasításával”, ezúttal Orosz Zoltán harmonikavirtuóz a partner, együtt adnak elő könnyed dallamokat július 24-én. A Budapesti Vonósok július 28-án Csajkovszkij esttel, a Magyar Virtuózok Kamarazenekar pedig augusztus 4-én a vajdahunyadvári környezethez leginkább illő barokk zenével, Bach és Vivaldi műveivel lépnek fel.
Július 31-én a Budapest Klezmer Band és a Liszt Ferenc Kamarazenekar együtt ad koncertet a holokauszt áldozatainak emlékére. Ezen az estén Jávori Ferenc elhurcoltakra emlékező Levelek Munkácsról című alkotása is elhangzik.
A fesztivál a külföldiek körében is népszerűségnek örvendő, igazi hungarikumnak számító 100 tagú cigányzenekar fellépésével augusztus 7-én fejeződik be.

A zenei fesztivál részletes programja és fotók a http://www.vajdahunyad.hu oldalon tekinthetők meg.
 

 
PREMIERPRESS