VAJDAHUNYADVÁRI ZENEI FESZTIVÁL - 2017


Az idei 26. vajdahunyadvári zenei fesztivált a szervezők a FINA vizes világbajnokság jegyében rendezik meg. A FINA hivatalos kulturális kísérőprogramjának minősítette a fesztivált, amely cserébe „vizes” zenei csemegékkel várja az érdeklődőket – mint azt Bálint Gábor, a Musica Hermina Alapítvány vezetője elmondta. A FINA elvi támogatást nyújt a fesztiválnak, népszerűsíti azt a versenyek idején. A rendezvény Zugló Önkormányzatától részesül anyagi támogatásban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum pedig az infrastruktúra megteremtésével nyújt segítséget.

Július 3. és augusztus 17. között, hétfői és csütörtöki napokon rendezik meg a tíz koncertből álló sorozatot a páratlan szépségű épületegyüttessel, a Károlyi udvarral a háttérben. A koncertek a tavalyival azonos, változatlan áron látogathatók.

Július 3-án a fesztivál monumentális nyitókoncertjét a Szent István Király Szimfonikus Zenekar adja egy, az iskolákból összeálló 160 fős kórus közreműködésével. A Carmina Burana-t szólaltatják meg Záborszky Kálmán vezényletével.

Július 6-án „Beethoven est” szerepel a programban a ligeti fesztivált rendszeresen látogatók kívánságának megfelelően. A MÁV Szimfonikus Zenekar első koncertjének szólistája Szabadi Vilmos lesz.

Július 10-én a FINA tiszteletére rendezendő Gálaesten az operairodalom gyöngyszemei, híres zeneművek és áriák szólalnak meg Kertesi Ingrid és a MÁV Szimfonikus Zenekar előadásában.

Július 24-én a hangulatos vajdahunyadvári környezethez illő koncertet élvezhet a közönség a Musica Sonora Kamarazenekar közreműködésével. Ezen az estén felcsendül Csajkovszkij D-dúr hegedűversenye, és a Hair musical szimfonikus zenekari átirata a Semmelweis Kórus előadásában.

Július 27-e a „Vízivarázs” estje, a középpontban Händel Vízi zene c. művével, amelyet a Budapesti Vonósok adnak elő Vivaldi és Mendelssohn művek mellett.

Július 31-én lép fel a mindig is népszerű Budapest Bár kedvelt magyar és külföldi dalok változatos műfajú előadásával.

Augusztus 3-án első ízben szerepel a ligeti rendezvényen a Sabbathsong Klezmer Band. Héber, jiddis és cigány dalokat adnak elő két híres cigány zenész, a „cimbalom királyának” nevezett Ökrös Oszkár és Beke Farkas Nándor hegedűművész fellépésével.

Augusztus 8-án az úszó VB versenyeire tekintettel későn, 22 órakor kezdődik a különböző földrészek közkedvelt zenéiből összeállított „Éjszaka a Ligetben” című koncert a Mendelssohn kamarazenekar előadásában. 

Augusztus 14-én a legtöbb külföldi vendég által látogatott koncertre, a 100 Tagú Cigányzenekar Brahms, Liszt, Sarasate, Bizet művekből összeállított előadására kerül sor.

Augusztus 17-én a koncertsorozat méltó befejezéseként a Magyar Virtuózok Kamarazenekar Szenthelyi Miklós vezényletével Vivaldi Négy évszak művét és Csajkovszkij vonósszerenádját szólaltatja meg.
-------------------------------------------------------------------
A fesztivál részletes programja megtalálható a www.vajdahunyad.hu oldalon és a facebookon is. https://www.facebook.com/vajdahunyadvarinyarizeneifesztival/

Érdeklődni lehet: Bálint Gábortól
tel: Musica Hermina Alapítvány
+36 30 954 48 66
www.vajdahunyad.hu
musica.hermina@gmail.com


 

 
PREMIERPRESS