VILÁGPREMIER - ARANY JÁNOS: A WALESI BÁRDOK

Az ötletgazda, a budapesti székhelyű Concert Masters International (www.cmi.hu) az egyik legnevesebb kortárs brit komponistát, a walesi születési Karl Jenkinst kérte fel, hogy alkosson zeneművet Arany balladájából. A zsarnoksággal szembeni kiállást dicsőítő ballada a komolyzenei sikerlistákat évek óta vezető Jenkins alkotása révén világszerte ismertté válhat: a művet a mintegy húsz magyarországi városban és településen tartandó bemutató mellett elviszik a tervek szerint a szomszédos országok számos városába, az Egyesült Államokba és Argentínába is. Arany műve és a zenemű tehát áthidalva a nyelvi korlátokat bekerülhet a nemzetközi zenei és irodalmi élet körforgásába.
A civil kurázsi ünnepe- In Memoriam Arany János alcímet viselő alkotás Peter Zollman angol fordításának felhasználásával készült, librettója három nyelvű: magyar, angol és walesi. Az ősbemutatón Kertesi Ingrid, Kováts Kolos, Sárkány Kázmér, Haja Zsolt, valamint a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Debreceni Kodály Kórus, a Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar, a Cardiffi Énekkar és az English Concert Singers tagjaiból ez alkalomra alakult 160 fős angol –magyar - walesi vegyeskar működik közre. Az ősbemutatót személyesen a szerző, Karl Jenkins vezényli.
A projektnek, a ballada megzenésítésének, a háromnyelvű (The Bards of Wales /A walesi bárdok / Beirdd Cymr) szimfonikus költemény bemutatójának fővédnöke Károly walesi herceg, tiszteletbeli védnöke pedig Pálinkás József, az MTA elnöke, valamint Nagyszalonta és Montgomery polgármesterei.
A témáról és a bemutató koncertekről az S4C walesi televíziós csatorna a Magyar Televízióval közös dokumentumfilmet készít


 

 
PREMIERPRESS