VIVA BARTÓK - RADNÓTI SZÍNHÁZ


Teljes képet alkothat a néző, a hallgató a Radnóti színház Viva Bartók c. előadása alapján a zeneköltő különleges személyiségéről. Fülei Balázs világhírű zongorista és az irodalmi estek létrehozásában hagyományt teremtő Bálint András Bartók magánleveleit és alkotásait szólaltatják meg egymáshoz kapcsolódóan, egymásra épülve.


Fülei Balázs állította össze a zeneművek sorrendjét, közöttük olyan ismert Bartók darabok is elhangzanak mint az Allegro Barbaro, az Este a székelyeknél, továbbá részletek hangzanak el a Tizenöt parasztdalból, a Mikrokozmosz köteteiből és a Gyermekeknek ciklusból is.

Fülei Balázs vallja az alábbiakat Bartók személyiségéről: „szűkszavú, zárkózott ember volt, kerülte a felesleges köröket, az üres locsogást. Ennek a titokzatosságnak a kérge zenéjén is érződik: nem célja az olcsó siker, a szórakoztatás. Darabjait hallgatva először mindenki ezzel a rideg kéreggel találkozik, és akit ez megriaszt, nem kívánkozik beljebb. Pedig a felszín alatt egy végtelenül érzékeny lélek lakozik, tele szenvedéllyel, játékossággal, heves indulatokkal. Családi levelein például cseppet sem érződik a zárkózottság. Azok számára, akikkel közeli viszonyban volt, teljesen megnyílt ez a titokzatos világ: Bartók lelke. Közvetlenség, filozófia, precizitás, és gyermeki kíváncsiság sugárzik az írásaiból, az előadásunkon Bartók Béla szinte megelevenedik – nem csak zenéje, de szavai által is.”

 Az előadás rendezője, Galgóczy Judit fontosnak tartotta, hogy az előadás nem naplójegyzetekből, hanem a zeneköltő leveleiből áll össze: „A naplóban lehet csúsztatni, hazudni, de a levél valakihez eljut, és attól az ember választ vár. Bartóknál olyan igénnyel vannak ezek a levelek megírva, hogy nem csak azt akarja közölni, hol járt, mit érzett, mit látott, mire készül, hanem borzasztóan érdekli a fogadó fél élete is. Várja állandóan a híreket, nem akar kapcsolat nélkül maradni. Néha olyan megjegyzéseket tesz, hogy magányra lenne szüksége az alkotáshoz, aztán kiderül, hogy inkább társas magányra vágyik. Talán a legtöbb művészre ez a jellemző.”

Az alkotók a Viva Bartók bemutatóját a zeneköltő halálának 72. évfordulójára, szeptember 26-ra időzítették, és a színház a levélkoncertet legközelebb november 15-én tűzi műsorára.


 

 
PREMIERPRESS