WERK AKADÉMIA - ZÁRÓVIZSGA


Nem osztottak érdemjegyeket tanáraik a Werk Akadémia hallgatóinak az évfolyam minapi zárásakor, a „záróvizsgán” előadott színdarabnak azonban a jegyeknél sokkal nagyobb tétje van. Mint azt Réz András, a Werk igazgatója elmondta, többeket olyannyira „súlyosan megfertőzhet” a színház, hogy pályamódosításokról dönthetnek. 

A Werk Akadémia tíz éves működése alatt évente mintegy 150, a különböző művészeti ágak iránt érdeklődő hallgatót vértezett fel olyan tudással, amelyet a gyakorlatban tudnak hasznosítani. Az idén a színházi menedzser szakon 18 jogász, közgazdász vagy más nem művészeti területen dolgozó végzett, és nem kizárt, hogy fele részben színházaknál, társulatoknál találnak majd idővel munkát, a szívügyüknek szentelik életüket, feladva eddigi szakmájukat – mesélte e szak mentora, Balogh Máté.

Mint mondta, a filmes szakág után a művészeti menedzserképző szakok a legnépszerűbbek, ezen belül működnek a színházi, a képzőművészeti és a komolyzenei menedzser szakágak. Nagy a kereslet a színházak ügyes-bajos dolgaihoz - a pénzügyektől kezdve a darab és a szereplők kiválasztásán, a pályázatírásokon át a kommunikációhoz is - értő szakemberek iránt. „A nagyon sok társulat közül, például amelyek a Jurányiban vannak, már jó páran érdeklődtek végzős hallgatóink iránt."

A mostani, két szemeszter utáni záróvizsga megerősítheti a hallgatók elszántságát, hogy színházkedvelőkből esetleg profi színházi menedzserekké váljanak.


A hallgatók az idén Szécsi Magdával tárgyalták le az írónő Gyöngy című műve színpadra vitelének feltételeit, és nyerték meg Cseh Juditot e monodráma főszerepének eljátszására. A Kavics c. darab egy intézetben nevelkedő, magára hagyott kislány testi és lelki megrázkódtatásairól szól: Gyöngyi hol gyermeki naivitással, hol kedélyesen, szellemes fordulatokkal meséli el a vele történteket. - Mintha ma játszódnának le a Kádár-kori események – utalt a dráma aktualitására Réz András.
 
Szerencsés volt a vizsgaelőadás darabjának kiválasztása, nagy sikert aratott ugyanis az ősbemutató, amelyet az alkotók reményei szerint újabb előadások követnek majd.

Különben a Werk Akadémia többi szakágában is most folynak a végső erőpróbák: a képzőművész szak kiállításokat, a komolyzenei menedzserek két koncertet szerveztek a közelmúltban, a filmesek pedig 29-én mutatják be alkotásukat a Toldi moziban.

                                                 (marton jános)

--------------------------------------------------
Kavics – felolvasószínház
Szécsi Magda Gyöngy című műve alapján

Előadta: Cseh Judit
Színpadra alkalmazta: Tóth Réka Ágnes
Zene: Szemenyei János
Rendező: Horkay Barnabás
 

 
PREMIERPRESS