ZSIDÓ MŰVÉSZETI NAPOK - 2016


Idén tavasszal első ízben rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat, röviden a ZSIMŰ-t, amely egyben az idei év első zsidó kulturális seregszemléje lesz. Vadas Vera, aki 17 éven át irányította a Zsidó Nyári Fesztiválokat, ezúttal saját produkciós irodája szervezésében indítja el a ZSIMŰ-t. A rendezvénysorozat május 28-tól június 14-ig tart.

Közel húsz helyszínen, a fővároson kívül több vidéki városban, így Debrecenben, Sopronban, Veszprémben és Zalaegerszegen lépnek fel a legváltozatosabb művészeti ágak képviselői. Külföldről többek között az izraeli Beer Sheva Színház társulata, Münchenből Tony Lakatos, Hollandiából az Amstredam Klezmer Band érkezik. A hazai művészeti, irodalmi életet a legismertebb, legkedveltebb színészek, énekesek, alkotók képviselik; többek között fellép Fullajtár Andrea, a Lajkó Félix trió, Horgas Eszter, Kulka János, Somló Tamás, Gálvölgyi János művészbarátaival, Szirtes Edina Mókus és Lukács Miklós, a Budapest Bár, hogy csak néhányukat említsük. A rendezvénysorozat „önfeledt zsidózásra ad alkalmat két héten át” – hangzik a ZSIMŰ hirdetési szlogenje.

A Zsidó Művészeti Napok sajtóbemutatóján felszólalt Ilan Mor izraeli nagykövet, aki szerint a korábbi egy helyett az idén induló két zsidó kulturális rendezvény nem egymás vetélytársai, azok – a később kezdődő MAZSIHISZ rendezvénnyel együtt - hosszabb időszakot fednek le, és a világ minden részéről ide vonzhatják a turistákat. Hangsúlyozta: a rendezvény bizonyítja, hogy a zsidó kultúra a magyar kultúra szerves része, és hidat épít a különböző felfogású emberek, rétegek között. 

A részletes programról a http://www.zsidomuveszetinapok.hu oldalon lehet tájékozódni.

 

 
PREMIERPRESS