ZSIDÓ NYÁRI FESZTIVÁL - 2013


Az eredetiség és a műfaji sokszínűség jellemzi az idén is a Zsidó Nyári Fesztivált, amely augusztus 25-től szeptember 2-ig tart. Mintegy negyven produkciót láthatnak az érdeklődők tíz helyszínen, amelyek között az idén először szerepel egyebek között a Budapest Music Center, a Városmajori Szabadtéri Színpad, az Átrium színház és az Orosz Kultúra Háza is.


Az egyhetes rendezvénysorozaton az idén is fellépnek „visszatérő” művészek, a Budapest Klezmer Band vagy Palya Bea, nemzetközi kántorkoncertet is rendeznek a szokás szerint a Dohány utcai Zsinagógában, emellett azonban számos különleges eseménynek is otthont ad a fesztivál. Így Karinthy Frigyes műveiből készült összeállítással emlékeznek pályatársai az idén elhunyt  Kézdy Györgyre; Barbara Streisand dalaiból ad ízelítőt Náray Erika, Polyák Lilla és Szulák Andrea; Szó és szaxofon- címmel felolvasó estet tart Eszterházy Péter Dés László zenei aláfestésével; Békés Itala és Koltai Róbert emlékezik meg az „Égi játszótársakról”, az elmúlt évtizedek színészóriásairól - hogy csak néhány előadást emeljünk ki a különlegesnek ígérkező produkciók közül.

A fesztivál – ahogyan Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója fogalmazott - alkalmat ad a „magyar kultúra szerves részét képező zsidó kultúra sokszínűségének megismertetésére.” E gondolat kelti életre a Muzsikás együttes előadásában, amelyen a magyar népzene ismert darabjai mellett az eltűntnek vélt erdélyi magyar zsidó népzene dalai is megszólalnak. Klein Judit azzal a Judrom zenekarral lép fel, amely nevében is utal a zsidó és a roma népzene közös gyökereire. 

Több fotó- és festménykiállítás egészíti ki a Miniszterelnöki Hivatal támogatását is élvező, nagyszabású rendezvénysorozatot, továbbá egy piaci esemény is: Az izraeli nagykövetség az izraeli piac, a shuk különlegességeit mutatja be a Vásárcsarnokban, és a rendezők mellesleg rekordkísérletbe is fognak, elkészítik az eddigi legnagyobb humusz-tálat, amelyből kóstolót is kaphatnak a látogatók.

A fesztivált megelőzően, augusztus 22-én a Kecskeméti Katona József színház Vasárnapi gyerekek című, három nemzedék életét átfogó sikerdarabjával lép a közönség elé, a szeptember 2-i zárónapon pedig a nehéz sorsú gyerekek javára rendeznek gálakoncertet.

Elérhetőség: www.zsidonyarifesztival.hu
 

 
PREMIERPRESS