ZSIDÓ NYÁRI FESZTIVÁL - 2014


 A 17 éves múltra visszatekintő Zsidó Nyári Fesztivál az idén több mint tíz helyszínen mintegy harminc produkciót kínál a legváltozatosabb műfajokban a közönségnek.
Az augusztus 31-től szeptember 7-ig tartó rendezvénysorozaton a rendszeresen fellépő, visszatérő művészek mellett számos új hazai és nemzetközileg ismert előadót láthat a közönség.

Mint azt Vadas Vera, a fesztivál igazgatója hangsúlyozta, az idén a művészetek segítségével emlékeznek meg a Holokauszt 70. évfordulójáról. Az emlékév jegyében tűzik műsorra a Kislányom, Anne Frank című táncjátékot, a Budapest Táncszínház társulata és Gálffi László előadásában, vagy a Radnóti és korunk című előadói estet Fullajtár Andrea, Mácsai Pál, Dés László, Dés András, Lukács Mikós előadásában. Három monodrámát, a Rose-t (Vári Éva), az Egy pesti lányt (Olasz Ági), és az Egy őrült nő naplóját (Kancsár Orsolya) is láthatják a nézők. Több képzőművészeti és fotókiállítás is kapcsolódik a megemlékezéshez, mint például az Imák Auschwitz után, az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány szervezésében, valamint az „Életben tartva az emlékeket” című poszterkiállítás.

A fesztivál hagyományos helyszíneihez - Dohány utcai Zsinagóga, Rumbach utcai Zsinagóga, Uránia Nemzeti Filmszínház, Goldmark terem -, idén a RaM Colosseum, a MOM Kulturális 
Központ, a Zeneakadémia, a Kárászy Szalon és a Mazel Tov, valamint három vidéki város, Gyöngyös, Pécs és Veszprém is csatlakozott. 

A Dohány utcai zsinagógában az idén is koncertet ad a Budapest K, a Budapest Klezmer Band a Kossuth–díjas Jávori Ferenc (Fegya) vezetésével és Tompos Kátya színművész 
közreműködésével. Ugyancsak itt szerepel önálló esttel Zorán, akinek vendége lesz Kulka János, és Gerendás Péter. Különleges, klezmerrel vegyített estre készül a Budapest Bár, László Boldizsár és Bangó Margit vendégművészekkel. A hagyományos Kántorkoncerten ezúttal Shana Tova (Jó Évet) címmel Fekete László, Nógrádi Gergely és Zucker Immánuel mellett a Jerusalem Academy Chamber Choir (Jeruzsálemi Akadémia Kamarakórusa) lép fel. A fesztivált Bródy János koncertje zárja a Dohány utcai zsinagógában. 

Különleges élményt ígér Alföldi Róbert és a Szakértők zenekar estje az Uránia Nemzeti Filmszínházban. E helyszínen hallhatjuk még többek között Horgas Esztert és Falusi Mariannt, Dés Lászlót, Grecsó Krisztiánt és Parti Nagy Lajost is. Az Urániában Robert 
Capa élettörténete elevenedik meg egy dokumentumfilm, és Bruno Cicchetti olasz költő versei nyomán, Maia Morgenstern és Nagypál Gábor színművészek előadásában, Jávori Ferenc Fegya és zenészbarátai közreműködésével. Rendhagyó emlékezést tart a Kárászy Szalon, Fischer Annie zongoraművész 100. születésnapja emlékére. 

Jazz zenével telik meg a Rumbach utcai zsinagóga, ahol a Kőszegi New5 mellett a világhírű Frank London a Nigunnal, a Lukács Miklós Trióval Nick Roth, és a David Yengibarian Trio lép színpadra. Új lemezét mutatja be Korcsolán Orsolya hegedűművész, KornGOLDmark című koncertjén, ahol partnere Mali Emese zongoraművész lesz, vendégei pedig Sugár Náthán, a fiatal és tehetséges csellista és Sugár Gergely, a Bécsi Szimfonikus Zenekar kürtművésze.

A Goldmark teremben mások mellett Kováts Kriszta és Nádasdy Ádám hívja rendhagyó dedikálásra a közönséget a Budapest Bámészko című könyv és CD bemutatója alkalmából. A komolyzene iránt érdeklődők pedig Csordás Klára dalestjét hallhatják, Jeff Cohen zongoraművész kíséretében.

Részletes programismertető és jegyinformáció: 
www.zsidonyarifesztival.hu

 

 
PREMIERPRESS