ZSIDÓ NYÁRI FESZTIVÁL 2012 - A TOLERANCIA JEGYÉBEN


 

Az idei Zsidó Nyári Fesztiválon a szervezők a tolerancia fontosságát kívánják kifejezésre juttatni a művészet, a zene, a szó, a tánc nyelvén – hangoztatta Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (MAZSIHISZ) elnöke a fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy Európa legnagyobb zsidó kulturális rendezvénysorozata mindeddig kerülte a politizálást, mára azonban megváltozott a helyzet. „ A zsidó kultúra ünnepét beárnyékolja, hogy hazánkban felerősödött az antiszemitizmus, eldurvult a közbeszéd, Horthy- nosztalgia vette kezdetét”- említette meg egyebek között, és a vészkorszak felidézésével emlékeztetett arra, hogy a téves eszmék újjáéledése milyen következményekkel járhat a jövőre nézve. „Nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy 2012-ben Magyarország újra rossz úton jár”- hangsúlyozta.

 

Az idei, 15. jubileumi rendezvénysorozat 68 millió forintos költségvetéssel gazdálkodik, amihez az állam 10 millió forinttal járul hozzá – ismertette Vadas Vera, a fesztivál igazgatója a gazdálkodási adatokat, hozzáfűzve, hogy az idén a „főváros egy fillért sem adott”, szemben a korábbi rendszeres fővárosi támogatással. Ezt a fesztivál vezetője azért is nehezményezi, mivel a rendezvénysorozat – tavalyi adatok szerinti – 100-120 ezres látogatottságával komoly turisztikai bevételi forrást jelent. Számos külföldi idegenforgalmi szervező cég kifejezetten a zsidó nyári fesztivál idejére szervez turistacsoportokat – emelte ki.

 

Az augusztus 26-a és szeptember 4-e között rendezendő fesztivál közel 30 előadásán számos neves hazai és külföldi művész lép fel. A nyitónapon a Dohány utcai zsinagógában a Liszt Ferenc Kamarazenekar ad koncertet a fiatal hegedűművészek, a Pusker nővérek és a nem kevésbé fiatal, 8 éves izraeli zongoraművész, Yoav Levanon fellépésével. Visszatérő előadóként tart Palya Bea világzenei dalestet augusztus 27-én az Uránia Filmszínházban, a fesztivál másik helyszínén. Kiemelkedő eseménynek ígérkezik Harcsa Veronika jazz kvartettjének koncertje Kulka János vendégeskedésével augusztus 29-én, és ugyanaznap, a Goldmark teremben a klasszikus kabaré Orfeum című estje többek között Esztergályos Cecília, Bach Szilvia, Tényi Anett, Németh Kristóf, Heller Tamás, Faragó András fellépésével. Örkény egyperceseiből hangzik el összeállítás; fellép Rutkai Bori és a Specko Jedno; Popper Péter könyvei elevenednek meg a színpadon – hogy csak néhány eseményt emeljünk ki a fesztivál programjából. Szeptember 2-án koncertszerű előadáson hangzik el Verdi Nabucco című operája a Dohány utcai zsinagógában neves énekesek és a Magyar Állami Operaház Énekkarának és Failoni zenekarának közreműködésével.

 

Végül a fesztivál szeptember 4-én gálaesttel zárja programját, nyújt át ajándékot azoknak a látogatóknak, akik mindig is figyelemmel kísérték a fesztivál eddigi rendezvényeit, és akik nem engedhetik meg maguknak a drágább belépőjegyeket. 500-és 1000 forintos belépőjegyekkel látogatható a gálaest, amelynek programját a szervezők a tolerancia jegyében állították össze. - Olyan művészek lépnek fel, akik elkötelezték magukat az emberi jogok tiszteletben tartása mellett- említette Zoltai Gusztáv. Kulka János lesz az est házigazdája, és fellép a Haydn zenekar Fischer Ádám vezényletével. Szerepel a gálán többek között Csákányi Eszter, Fullajtár Andrea, Bálint András, Hegedűs D. Géza, Somló Tamás és Závada Pál is.

 

 
PREMIERPRESS