ZSIMŰ - 2017. ÉVI PROGRAM


Május 6. és 14. között rendezik meg az idei ZSIMŰ-t, a Zsidó Művészeti Napokat.  Tizennégy helyszínen 24 előadást élvezhet a közönség a legváltozatosabb műfajokban, kitűnő előadók tolmácsolásában.

Az idei a második ZSIMŰ, amely sokféle újdonsággal szolgál: olyan művészek lépnek fel először együtt, akiknek régi vágya volt a közös munka, de eddig nem nyílt alkalom a közös fellépésre. A rendezvénysorozatot beharangozó sajtóértekezleten – amelyet megtisztelt jelenlétével Yossi Amrani Izrael magyarországi nagykövete és Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere is -, énekesek, színészek, zenészek sora ismertette produkciója lényegét, emelte ki az újdonságokat.  A teljesség igénye nélkül tallózzunk ezek közül!


Május 6-án Székhelyi József – mint mondta -  „gyönyörű szerepben” lép fel Pál Tamással Jeff Baron Szép jó estét, Mr. Green c. darabjában.

Május 7-én Kováts Kriszta Nyári Krisztián különleges, a póker, a scrabble és más játékok témáiban írt történeteit énekli a Játékok és szerelmek c. előadásban.

Május 8-án a „ritmus mágiájába” vonja be a közönséget két ütőhangszeres, Horváth Kornél, a világ legjobb kézi ütőhangszerese és a Londonban élő dobos, Dörnyei Gábor.

Május 9-én  Fegya, azaz Jávori Ferenc Falusi Mariannt hívja meg közös klezmer zenélésre és az előadásban részletek hangzanak majd el a Farmerkirály c. készülő operettjéből.

Május 10-én Shoo Shoo Baby- címmel Szűcs Gabi és Hegedűs D. Géza tart zenés estet. A magyar és a világirodalom nagyjainak naplói, versei alapján idézik meg a világháborús korszakot, és –mint jelezték- Hegedűs D. Géza énekelni és táncolni is fog ez alkalommal.

Május 11-én Schell Juditot láthatja a közönség nem megszokott szerepben. László Boldizsár kérte fel a színésznőt éneklésre, amit – mint mondta- kihívásnak tekint, és szívesen tesz eleget a felkérésnek a Nő illata – Tangótól Jeruzsálemig c. koncerten.

Május 13-án a Budapest Bár énekesei hívják egy kis „önfeledt zsidózásra” a publikumot. Újdonság, hogy Behumi Dóri, Frenk, Lovasi András és Németh Juci mellett két színész, Jordán Adél és Ónodi Eszter is a színpadra lép.


Május 14-én Apáról fiúra címmel Dés László és fia András, valamint Závada Pál és fia Péter együtt tartanak zenés irodalmi estet, amelyen a hírek szerint Závada Pál is nótára fakad. Ugyanezen a napon Keresztes Tamás és Szirtes Edina Mókus szívet melengető koncertet ad Ölelő koncert – Yidishe Mamme címen.

A ZSIMŰ teljes programját az alábbi linken találják meg:

http://www.zsidomuveszetinapok.hu

                                                            (marton jános;
                                                        fotó: horváth evelin)

                                                                                                 

 

 
PREMIERPRESS